Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΘΥΡΑΣ 13(19 Νοεμβρίου 1966)

Θύρα13(19 Νοεμβρίου 1966). 

Η πρώτη συλλογικότητα φίλων του σωματείου ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1952 από το Χρήστο Μωυσίδη, ο οποίος αρχικά εκλέχθηκε πρόεδρός της, με σκοπό τη δημιουργία μίας φιλαθλητικής οικογένειας και την ενίσχυση του Παναθηναϊκού. Στη λέσχη τους τα μέλη ασχολούνταν με τεχνικά παιχνίδια, διαλέξεις και προβολές αθλητικού περιεχομένου, ενώ δικηγόροι, μηχανικοί και γιατροί από τις τάξεις τους παρείχαν επαγγελματική συνδρομή και ηθική συμπαράσταση στους αθλητές. Με έναρξη το 1966 λειτούργησε υπό καταστατικό (έγκρισης από το Πρωτοδικείο Αθηνών), όντως η Θύρα 13 ο πρώτος αναγνωρισμένος σύνδεσμος φιλάθλων αθλητικού σωματείου στην Ελλάδα, έλαβε δε την ονομασία της κερκίδας του γηπέδου Λεωφόρου Αλεξάνδρας (από το 1981 Απόστολος Νικολαΐδης) όπου συγκεντρώνονταν στους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Πέραν αυτού, φίλοι του Παναθηναϊκού είχαν συστήσει και άλλες συλλογικότητες με το όνομα της περιοχής που διέμεναν, ενώ Θύρα 13 καλείται σήμερα ο ενιαίος συνδεσμιακός τους φορέας.

ΠΑΟ θρησκεία Θύρα 13
Ο Παναθηναϊκός υπήρξε στον τομέα των οργανωμένων φιλάθλων πρωτοπόρος όπως και σε όλες τις δραστηριότητες του. Με την δημιουργία του πετάλου της Θύρας 13 φτιάχτηκε το στέκι των νεαρότερων και κατά κανόνα πιο εκδηλωτικών φιλάθλων της ομάδας μας.
Με την κατασκευή του πετάλου προς την μεριά του Λυκαβηττού λοιπόν, το 1951, αρχίζει και η ιστορία της θρυλικής Θύρας 13.
The early days :
Τα πρώτα χρόνια, στην δεκαετία του '50 οι πράσινες παρέες συνήθιζαν να μαζεύονται εκεί και να υποστηρίζουν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο τους παίχτες, κάτι που συνεχίστηκε και στις αρχές τις δεκαετίας του '60. Για την εποχή εκείνη που δεν "χώριζαν" τους οπαδούς, η Θύρα 13 ήταν πάντα γεμάτη με οπαδούς του ΠΑΟ και καμιάς άλλης ομάδας. Αυτή η εποχή (΄50 και ΄60), ήταν η εποχή του "ρου-λα-λα". Το "ρου-λα-λα" το τραγουδούσε όλη η θύρα 13, με διάφορα στιχάκια που εφεύραν οι οπαδοί και τα τραγουδούσαν όλοι μαζί. Μάλιστα λέγεται ότι το "ρου-λα-λα" το άρχισε κάποιος που το όνομά του ήταν Ρουλαλάς και ήταν από τον Κολωνό. Ήταν μια εποχή ανεπανάληπτη, και όσοι την έζησαν δεν θα την ξεχάσουν ποτέ...
1968
Τα χρόνια πέρασαν, και το 1968 ιδρύεται ο πρώτος οργανωμένος σύνδεσμος στην Ελλάδα. Μιλάμε φυσικά για την θρυλική Θύρα 13. Ο πλήρης τίτλος του συνδέσμου ήταν "Σύνδεσμος Παναθηναϊκών Οπαδών Θύρα 13". Στα χρόνια που ακολούθησαν η Θύρα 13 πέρασε στον χώρο του Μύθου. Ιστορικοί αγώνες στην Λεωφόρο, ανεπανάληπτες εκδρομές σε Ελλάδα και Ευρώπη και, πάνω απ' όλα, μοναδικό πάθος και επιθετικότητα όταν χρειαζόταν.
Η Λεωφόρος έγινε στην κυριολεξία πράσινο κάστρο και είναι χαρακτηριστικό ότι δεν πατήθηκε σχεδόν ποτέ από οργανωμένους οπαδούς άλλων ομάδων.
Έτσι η Θύρα 13 έγινε συνώνυμο του Παναθηναϊκού και κανείς οπαδός της ομάδας δεν διανοείται να διαγράψει αυτό το μαγικό "13" ακόμη και σήμερα.
Aρχές δεκαετίας του '80
Επειδή όμως ο Παναθηναϊκός δεν πρωτοπόρησε μόνο στα θετικά αλλά και σε ελάχιστα αρνητικά φαινόμενα, η διάλυση της Θύρας 13 ήρθε με έναν άδοξο και αμφιλεγόμενο τρόπο.
Ήταν τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '80. Στην Αγγλία το φαινόμενο του χουλιγκανισμού είχε εδραιωθεί για τα καλά σαν εξτρεμιστική μορφή αντιπαλότητας μεταξύ των ποδοσφαιρικών ομάδων. Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού, εξ ορισμού περισσότερο ανεπτυγμένοι διανοητικά, δεν άργησαν να δεχτούν τα ερεθίσματα από την Γηραιά Αλβιόνα και να μεταφέρουν και εδώ το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο. Τα επεισόδια άρχισαν να γίνονται όλο και πιο συχνά και οι "βάζελοι" άρχισαν να κυνηγιούνται από την Ασφάλεια και σε συνδυασμό με την άσχημη αγωνιστικά εποχή της ομάδας η κατάσταση έμοιαζε παρακμιακή.
Η επέμβαση του "προέδρου" Γιώργου Βαρδινογιάννη υπήρξε καταλυτική: διάλυση όλων των οργανωμένων συνδέσμων. Ήταν μια κλασσική περίπτωση αυτού που λέμε: "μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά".

Ήταν 19 Νοεμβρίου 1966 όταν σύνδεσμος φίλων Παναθηναϊκού πήρε σάρκα και οστά. Ο πρώτος Σύλλογος Φιλάθλων Οπαδών του Παναθηναϊκού (ΣΦΟΠ) είχε ιδρυθεί το 1952 με πρόεδρο τον Χρήστο Μωησίδη αλλά η θύρα 13 ως …«θύρα 13» πήρε σάρκα και οστά το 1966.
Θα λειτουργήσει ως σύνδεσμος στις 19 Νοεμβρίου 1966 στην οδό Κολωνού 68 στο Μεταξουργείο. Όμως θα πάρει νομική υπόσταση μετά από έναν χρόνο.
Το πέταλο της Θύρας 13 άρχισε να χτίζεται το 1950.
«Ιδρύεται εν Αθήναις και εις περιφέρειας της πλατείας Μεταξουργείου, σωματείον υπό την επωνυμίαν “Σύνδεσμος Φίλων Παναθηναϊκού Θύρα 13”, σκοπόν έχον την μεταξύ των φιλάθλων του ΠΑΟ γνωριμίαν, την ψυχαγωγίαν αυτών ως και την πάσης φύσεως ηθικήν ενίσχυσιν του ΠΑΟ…» ανέφερε το καταστατικό που συντάχθηκε από το δικηγορικό γραφείο του Αντώνιου Φωκίωνος Γαλανού (Αριστείδου 3, Αθήνα).

Τα (26) ιδρυτικά μέλη τα οποία έχουν γίνει γνωστά από την έκδοση του βιβλίου «Η ιστορία της Θύρας 13» ήταν οι Ι.Παπουτσής, Σπ.Κυριάκης, Μ.Λιαράκος, Β.Γιαννακός, Δ.Σαραντάκης, Α.Παπαγεωργίου, Στ.Κατάκης, Κ.Πετρόπουλος, Σπ.Κατάκης, Π.Μανούρης, Απ.Ιωαννίδης, Γ. Ποντόπουλος, Γ.Οικονομόπουλος, Αγγ.Μυλωνάς, Αν.Κούστας, Αλ.Σταυρόπουλος, Δ.Παπάζογλου, Σ.Φλώρος, Ι.Λουκάς, Γ.Ατσάλης, Δ.Ξιφαράς, Δ.Κουτσούκος, Β.Αλεξόπουλος, Δ.Σάρλος, Αθ.Κακατσάκης, Γ.Πίκουλας. Με πρώτο οργανωτή του θρυλικό Λάκη Ρουλαλά.


Εκτός από την «Θύρα 13» εκείνη την εποχή λειτουργούσαν και άλλοι σύνδεσμοι με την ονομασία της περιοχής του. Με την ίδρυση της «Θύρας 13» οργανώνονται και οι πρώτες εκδρομές σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Η πρώτη φορά που τα μέλη της γράφουν ιστορία είναι στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι το 1971, αλλά και στο «Γουέμπλεϊ» στον τελικό του τότε κυπέλλου Πρωταθλητριών.
Μετά την πρώτη της Χούντας το οπαδικό κίνημα γιγαντώνεται. Κατά τόπους σύνδεσμοι ξεκινούν την λειτουργία του με ξεχωριστά καταστατικά και την ονομασία της περιοχής τους.
Σύνδεσμοι ανοίγουν στο Αιγάλεω, στον Παγκράτι, στην Ηλιούπολη, στο Περιστέρι, στον Κολωνό, στο Λαύριο, στον Υμηττό, στο Άνω και τα Κάτω Πατήσια, στα Πετράλωνα, στην Καλλιθέα, στου Γκύζη, στο Θησείο, στο Χαλάνδρι, στο Μαρούσι, στο Κουκάκι, στην Ομόνοια, στην πλατεία Βάθης, στην Ακαδημία Πλάτωνος, στα Λιόσια, εκτός φυσικά από τους ήδη υπάρχοντες.
Και στην επαρχία όμως ο κόσμος δίνει δυναμικό παρών αφού ιδρύονται σύνδεσμοι στον Βόλο, στην Κρήτη, στην Χαλκίδα και σε πολλές ακόμη πόλεις. Ήδη μέχρι το 1978 λειτουργούσαν 52 σύνδεσμοι σε όλη την Ελλάδα.
Με την αλλαγή του ποδοσφαίρου από ερασιτεχνικό σε επαγγελματικό έχουμε και μεγάλη αλλαγή στους συνδέσμους. Το 1979 θα γίνει μια πανελλήνια συνέλευση μεταξύ των υπαρχόντων συνδέσμων κι θα αποφασιστεί η ίδρυση μιας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φιλάθλων Παναθηναϊκού με πρόεδρο τον Ανδρέα Γαλανάκη (ιδρυτή του συνδέσμου Νίκαιας-Κορυδαλλού) και αντιπρόεδρο τον Δημήτρη Γούναρη. Η ομοσπονδία θα λάβει ενεργό μέρος στα δρώμενα του Παναθηναϊκού.

1966: ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΡΟΣΗΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΙΑΚΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ.Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΩΝ Π.Α.Ο. ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΘΥΡΑ 13 ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ.ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΗΤΑΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ Η ΘΥΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑΝ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΕΚΕΙΝΗΣ.
Ο ΝΕΟΣΥΣΤΑΤΟΣ ΑΥΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 19/11/1966 ΚΑΙ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΝ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΚΟΛΩΝΟΥ 68 ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ.
Ο ΠΡΩΤΟΣ ΟΡΓΑΝΩΤΗΣ ΣΤΗ ΘΥΡΑ 13 ΗΤΑΝ Ο ΛΑΚΗΣ Ο ΡΟΥΛΑΛΑΣ.
Ο ΟΠΟΙΟΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΩΝΑΝΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΑΘΛΟΥΣ ΜΕ ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ,ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΗΓΑΖΑΝΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ.

Ο Παναθηναϊκός ήταν η πρώτη ομάδα που απέκτησε οργανωμένους οπαδούς. Ήταν κάπου στο 1966-1967 όταν ιδρύθηκε ο Σ.Ο.Θ. 13 (Σύνδεσμος Οπαδών Θύρας 13). Τότε μια ομάδα φιλάθλων νεαρών στην ηλικία αποφάσισε να οργανωθεί σε σωματειακή βάση για δύο κυρίως λόγους. Για να βρίσκουν πιο εύκολα εισιτήρια στο μικρό από κάθε άποψη γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και για να αποτρέψουν την παρείσφρηση φιλάθλων άλλων ομάδων μεταξύ τους. Ο σύνδεσμος οργανώθηκε και αναπτύχθηκε πολύ γύρω στο 1970 ταυτόχρονα με την πορεία του Παναθηναϊκού στο Γουέμπλεϋ. Η σημαντική προσφορά της ΘΥΡΑΣ 13 στις επιτυχίες της ομάδας της έδωσαν μυθικές διαστάσεις στα μάτια των φιλάθλων των άλλων ομάδων


 Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΕΚ'ΤΩΝ ΙΔΡΥΤΩΝ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΘΥΡΑΣ 13

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

STOP ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ

*ΚΑΝΕΝΑ ΛΑΪΚΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΚΡΑΤΟΥΣ-ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ.
*ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ.
*Η ΣΤΕΓΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ.
*ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ....

{ΤΡΙΦΥΛΛΑΡΑ GREEN REBELS}