Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Γήπεδο Απόστολος Νικολαΐδης - Λεωφόρου Αλεξάνδρας

Γήπεδο Απόστολος Νικολαΐδης
Γήπεδο Λεωφόρου Αλεξάνδρας 

είναι γήπεδο ποδοσφαίρου, πολυαθλητικός χώρος και η ιστορική έδρα του Παναθηναϊκού που βρίσκεται στην ομώνυμη λεωφόρο. από το 1981 το επίσημο όνομά του είναι Γήπεδο Απόστολος Νικολαΐδης, έχοντας το όνομα του πρώην προέδρου του συλλόγου Απόστολου Νικολαΐδη σε αναγνώριση της πολυσήμαντης συνεισφοράς του, στην κοινή χρήση έχει επικρατήσει η ονομασία: τo Γήπεδο της Λεωφόρου ή η Λεωφόρος. η φυσική και παραδοσιακή έδρα του ΠΑΟ.

Γήπεδο Απόστολος Νικολαΐδης
Λεωφόρος
Γήπεδο ΠΑΟ
Γήπεδο Παναθηναϊκού

Δημόσια συγκοινωνία:Σταθμός Αμπελόκηποι Μετρό Αθήνας
Χωρητικότητα:17000 θεατές
Εγκαίνια 8 Μαρτίου 1922. 
Διεύθυνση:Λεωφόρος Αλεξάνδρας, Αμπελόκηποι, Αθήνα. 

Κάτω από τις θύρες 6 και 7 του ποδοσφαιρικού γηπέδου είναι κατασκευασμένο το Κλειστό Γυμναστήριο της Λεωφόρου, γνωστό και ως ο Τάφος του Ινδού, 
έδρα τμημάτων μπάσκετ και βόλλεϋ του συλλόγου. 
Το 1959 στον χώρο του γηπέδου λειτούργησε και το πρώτο κλειστό γυμναστήριο της Ελλάδας. Πρόκειται για τον λεγόμενο Τάφο του Ινδού, χωρητικότητας 1.500 θεατών. Στα εγκαίνιά του ο Τάσος Στεφάνου, τότε έφορος της ομάδας καλαθοσφαίρισης, αστειευόμενος το αποκάλεσε έτσι λόγω της στενότητας του χώρου, γεγονός το οποίο προκαλούσε αίσθηση κλειστοφοβίας στους αντιπάλους. Η ονομασία προήλθε από την ομώνυμη ταινία του Φριτς Λανγκ που παιζόταν στους κινηματογράφους εκείνη την εποχή και την οποία είχε παρακολουθήσει λίγες ημέρες πριν. Ο Τάφος του Ινδού βρίσκεται κάτω από το ανατολικό πέταλο της Λεωφόρου (θύρες 6-7)